За летният сезон на ЦПЛР Астрономическа обсерватория „Славей Златев“ – гр. Кърджали

Летните месеци винаги са предлагали интересни теми за наблюдения. През 2021г. няма да има слънчеви и лунни  затъмнения или други „необичайни“ астрономически явления, освен ако неочаквано се появи ярка комета. Планетите,с изключение на Венера, ще се наблюдават след полунощ. Ще видим и „падащите звезди“ от няколко метеорни потока. През сезонa достъпни за наблюдения са обекти в Млечният път – звездни купове и мъглявини. Достъпна е и галактиката в съзвездието Андромеда.

Тази година имаме добрият шанс да се наслаждаваме на максимума на метеорният поток Персеиди. Неговата активност е особено висока между 9 и 12 август. Новолунието е на 8-ми и това ще даде възможност за резултатни любителски наблюдения.

През месец юли 2021г. Астр. Обсерватория – Кърджали, няма да приема посетители.

Месец август 2021г. екипа на обсерваторията организира и ще проведе 51-та Лятна школа по астрономия „Бели Брези“. По време на школата ще бъдат организирани демонстрационни наблюдения в дните от 4-ти до 15-ти август, в часовете между 22ч.30мин и 23ч.30мин. Школата традиционно се провежда в ТК „Белите брези“- община Ардино.

          От екипа на обсерваторията.

01.Юли 2021г.